Mi a mobilklĂ­ma?A mobil klĂ­ma telepĂ­tĂ©se egyszerƱ, nincs helyhez kötve, variĂĄlhatĂł, könnyen kezelhetƑ, jĂł energiakihasznĂĄlĂĄs, könnyƱ karbantartĂĄs, moshatĂł vĂĄz. A mobil klĂ­mĂĄkat csak egyetlen helyisĂ©g (kb. 15-35 m2-ig) kiszolgĂĄlĂĄsĂĄra alkalmazzĂĄk.

A mobil klíma az alåbbi helyek légkondicionålåsåra alkalmas:

- Közepes méretƱ helyiségek (kb. 40 m2-ig)
- tetƑtĂ©ri lakĂĄsok,
- ĂŒzlethelyisĂ©gek,
- orvosi rendelƑk,
- nappalik,
- olyan helyisĂ©gek, amelyekben Ă©pĂ­tĂ©szeti vĂĄltozĂĄsokat nem lehet vĂ©grehajtani, ĂŒdĂŒlƑkben, hĂ©tvĂ©gi hĂĄzakban, olyan szobĂĄkban, ahol a levegƑ vĂĄltozĂĄsĂĄra Ă©rzĂ©keny emberek tartĂłzkodnak.


A mobil egycsöves klĂ­maberendezĂ©shez szĂŒksĂ©ges egy konnektor, Ă©s egy ablak a levegƑ kivezetĂ©sĂ©t szolgĂĄlĂł csƑ szĂĄmĂĄra. Ezen a csövön keresztĂŒl kerĂŒl ki a kondenzĂĄciĂłs hƑ a helyisĂ©gbƑl. A hƱtĂ©snĂ©l kivĂĄlt kondenzvizet pedig egy kis tartĂĄlyban fogjuk fel amit a mƱködĂ©stƑl fĂŒggƑen folyamatosan ĂŒrĂ­tenĂŒnk kell. A berendezĂ©s a szoba belsƑ levegƑjĂ©t keringteti.A mobil kĂ©tcsöves klĂ­maberendezĂ©s esetĂ©ben kĂ©t fali kivezetĂ©s szĂŒksĂ©ges: egyik a kĂŒlsƑ levegƑ szĂĄmĂĄra, a mĂĄsik a felmelegĂ­tett, eltĂĄvozĂł levegƑ szĂĄmĂĄra, mivel a kondenzĂĄciĂłs hƑ elvezetĂ©sĂ©hez a helyisĂ©g levegƑje helyett meleg kĂŒlsƑ levegƑt vesz igĂ©nybe. Így a kĂ©szĂŒlĂ©k teljes hƱtĂ©si teljesĂ­tmĂ©nye a helyisĂ©gre fordĂ­tĂłdik.


A mobil split klĂ­ma a mobil klĂ­ma berendezĂ©sek közĂŒl a leghatĂ©konyabb hƱtĂ©st biztosĂ­tjĂĄk. HasonlĂłan a telepĂ­tett split (osztott) klĂ­maberendezĂ©sekhez ezek a berendezĂ©sek is kĂ©t rĂ©szbƑl ĂĄllnak, egy beltĂ©ri illetve egy kĂŒltĂ©ri egysĂ©gbƑl. A kĂ©t egysĂ©g fixen össze van kötve, a kötĂ©s nĂ©hĂĄny tĂ­pusnĂĄl oldhatĂł. A kĂŒltĂ©ri egysĂ©get a klĂ­matizĂĄlandĂł helyisĂ©gbƑl ki kell tenni, itt csak a beltĂ©ri egysĂ©g maradhat.

ÁltalĂĄban ezen berendezĂ©sekhez adnak tartĂł konzolt amire rĂĄhelyezhetjĂŒk a kĂŒltĂ©ri rĂ©szt. Mobil jellegĂŒk abbĂłl adĂłdik, hogy amennyiben a kötĂ©st nem bontjuk meg, szakszerviz nĂ©lkĂŒl ĂĄthelyezhetjĂŒk a berendezĂ©st az egyik helyisĂ©gbƑl a mĂĄsikba.

ZajszintjĂŒk magasabb a telepĂ­tett split klĂ­mĂĄkĂ©nĂĄl. A mobil klĂ­maberendezĂ©seket ĂĄltalĂĄban olyan helyre javasoljuk, ahol mĂĄs tĂ­pusĂș berendezĂ©s elhelyezĂ©sĂ©re nincs lehetƑsĂ©g.